Opzetten van een Veiligheid Management Systeem

De Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers is een certificeerbare controlelijst voor aannemers waarmee zij aan kunnen tonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) beheersen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. Een VCA-systeem is voornamelijk bedoeld voor bouwgerelateerde bedrijven die serieus willen werken aan veiligheid. Maar ook in andere branches wordt VCA steeds meer gevraagd door opdrachtgevers. Transport en Logistiek, de metaalverwerkende industrie en de hoveniersbranche zijn enkele voorbeelden daarvan.

Eén van de belangrijkste punten uit het VCA is het opleiden van medewerkers om de kennis en vaardigheden te vergroten en ze bewust te maken van de veiligheidsrisico’s die zij lopen tijdens hun werkzaamheden. Medewerkers die bij of voor VCA-gecertificeerde bedrijven werken, moeten daarom in het bezit zijn van een VCA-diploma. Dit certificaat kan behaald worden door een VCA-opleiding te volgen en het VCA-examen te maken.

Welk VCA-systeem past bij uw organisatie?

Het verschil tussen het VCA* en het VCA** certificaat heeft te maken met het verschil tussen uitvoerende- en beleidszaken. VCA* houdt zich bezig met de directe beheersing van veiligheids-, gezondheids- en milieuactiviteiten op de werkvloer, dus op uitvoerend niveau. VCA** houdt zich daarnaast ook bezig met beleid, structuur en planvorming ten aanzien van veiligheid, gezondheid en milieu. VCA** is bedoeld voor bedrijven die werken als hoofdaannemer. Bedrijven die werkzaam zijn als onderaannemer hebben voldoende aan VCA*.

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl